وبسایت رسمی دکتر آزاده سادات زنده باد

تست حافظه-چکاپ حافظه و سلامت مغز

آیا در مورد حافظه یا توانایی‌های ذهنی یک فرد بالاتر از 60 سال نگران هستید؟

آیا چکاپ حافظه و سلامت مغز برای افراد بالاتر از 60 سال با سابقه ابتلا به دیابت،فشارخون،کم کاری تیروئید و…بدون شکایت از فراموشکاری و اختلال در حافظه کوتاه مدت، ضروری است؟

آیا فراموشکاری والدین سالمند بخشی از روند سالمندی طبیعی است؟

در صورت مشاهده چه علائمی باید چکاپ حافظه برای افراد بالاتر از 60 سال انجام شود؟

 

شاید به‌تازگی والدین شما فراموشکار به نظر می‌رسند. یا ممکن است متوجه شده باشید که همسرتان در سن بالا، حرف‌هایش را تکرار می‌کند یا در تلاش برای انجام کارهایی است که قبلاً مشکل چندانی ایجاد نمی‌کرده است.

این‌ها نگرانی‌های بسیار رایجی هستند در ادامه بیشتر توضیح می دهیم.

اگر نگران حافظه یا تفکر هستید، باید به دنبال نوعی ارزیابی و غربالگری (چکاپ ) حافظه باشید.

چکاب حافظه به افراد در یافتن پاسخ به سؤالات بالا کمک می کند. وقتی خانواده‌ها در مورد توانایی‌های شناختی افراد سالمند نگران هستند، اغلب برخی از مسائل سلامتی اساسی وجود دارد که بر عملکرد ذهن تأثیر می‌گذارد که نیاز به بررسی کامل دارد.

این عوامل باید شناسایی و در صورت امکان درمان شوند؛از آنجاییکه زوال عقل یکی از سندرم های شایع سنین سالمندی است بنابراین، شما باید از یک پزشک متخصص طب سالمندان و یا متخصصین علوم اعصاب و شناخت که به غربالگری و تشخیص اختلالات شناختی احاطه دارند درخواست کمک کنید.

از نظر علمی، به این نوع مشکلات «اختلال شناختی» می‌گویند. این یک اصطلاح گسترده است که به معنای نوعی دشواری یا مشکل در حافظه، تفکر، تمرکز و سایر عملکردهای خودآگاه مغز است، فراتر از آنچه ممکن است به دلیل «سالمندی طبیعی» انتظار رود.

چرا ارزیابی اختلال شناختی و چکاب سالمندی در سالمندان مهم است؟

هر چقدر غربالگری و تشخیص زودهنگام آلزایمردر مراحل اولیه بیماری انجام شود و شناسایی شود منجر به کاهش هزینه های درمان و مراقبت از بیماری می شود.

اختلال شناختی در افراد سالمند علل مختلفی دارد، از جمله عوارض جانبی دارو، اختلالات متابولیک و یا غدد درون‌ریز مانند کم کاری تیروئید، افسردگی و زوال عقل که زوال عقل از نوع آلزایمر شایع‌ترین آن است.

 برخی از علل مانند عوارض جانبی دارو و افسردگی را می‌توان با درمان معکوس کرد یا بهبود بخشید. سایر موارد مانند آلزایمر، قابل‌برگشت نیستند، اما علائم را می‌توان برای مدتی درمان کرد و مهم‌تر از همه، خانواده‌ها می‌توانند برای تغییرات قابل پیش‌بینی آماده شوند و موارد مربوط به پیشگیری را بررسی کنند.

آیا چکاپ حافظه و سلامت مغز برای افراد بالاتر از 60 سال با سابقه ابتلا به دیابت،فشارخون،کم کاری تیروئید و…بدون شکایت از فراموشکاری و اختلال در حافظه کوتاه مدت ضروری است؟

بله

غربالگری و چکاپ حافظه در همه افراد بالاتر از 60 سال با سابقه ابتلا به بیماری های زمینه ای مانند دیابت،فشارخون،بیماری های عروق قلبی،سکته های مغزی ،کم کاری تیروئید و..حتی اگر شکایتی از فراموشکاری نداشته باشند باید هر شش ماه یکبار توسط متخصصین این حوزه انجام شود.

آیا فراموشکاری والدین سالمند بخشی از روند سالمندی طبیعی است؟

خیر

فراموشی به هیچ عنوان جزئی از روند سالمندی طبیعی نمی باشد.

اگر والدین سالمند شما همانند قبل نمی تواند مدیریت امور مالی را انجام دهد یا کیفیت آشپزی نسبت به سالها قبل افت کرده است ،یک زنگ خطر محسوب می شود و حتما در اولین فرصت با پزشک متخصص طب سالمندان مشورت کنید.

در صورت مشاهده چه علائمی باید چکاپ حافظه برای افراد بالاتر از 60 سال انجام شود؟

 

 ده علامت هشدار دهنده بیماری آلزایمر

با افزایش سن تغییراتی در حافظه ایجاد می شود که طبیعی است. اما نشانه های بیماری آلزایمر چیزی بیش از فراموشی های موقتی و ساده می باشند. افرادی که به بیماری آلزایمر دچار می شوند، مشکلاتی را در برقراری ارتباط، یادگیری، تفکر و استدلال تجربه می کنند. این مشکلات بر وضعیت شغلی، فعالیت های اجتماعی و زندگی خانوادگی فرد تاثیر می گذارد.

بین تغییرات معمول حافظه و علائم بیماری مرز مشخص و واضحی وجود ندارد. اگر فردی دچار تغییراتی در عملکرد و حافظه خود شد بهتر است به پزشک  متخصص طب سالمندان مراجعه نماید.

۱ـ اختلال حافظه

اختلال حافظه، در حدی که در انجام فعالیتهای روزانه، مشکل ایجاد نماید. افراد معمولی ممکن است یک قرار ملاقات، اسم همکار و یا شماره تلفن دوستی را فراموش کنند و سپس بخاطر آورند. اما فرد مبتلا به بیماری آلزایمر اغلب مسائل (بویژه مسائلی که اخیرا اتفاق افتاده) را فراموش می نماید و هرگز هم بخاطر نمی آورد.

۲ـ مشکلات در انجام کارهای عادی

فرد پر مشغله ممکن است گهگاهی حواسش پرت شود. مثلاً هویجی راکه برای استفاده درکنار غذای اصلی پخته است، برروی اجاق گاز جاگذارده، تا پایان غذا هم بخاطر نیاورد.اما فرد مبتلا بتدریج توانائی پخت غذا (به شیوه سابق) را ازدست میدهد وگاهی نیز فراموش میکند که غذا خورده است.

۳ـ ضعف بیان

برای همه افراد پیش میآید که در پیدا کردن لغات مناسب دچار مشکل شوند. ولی فرد مبتلا به بیماری آلزایمر گاهی کلمات ساده را ازیاد برده و لغات نامناسب جایگزین میکند. درنتیجه جملات او نامفهوم می شوند. اشتباهات دستوری و ناتوانی دنبال کردن یک موضوع از دیگر نشانه هاست.

۴ـ گم کردن زمان و مکان

بطور طبیعی گاهی اوقات ممکن است افراد مواردی را از یاد ببرند. مثلاً روزهای هفته، تاریخ روز و یا مقصدشان را فراموش کنند ولی دوباره با تمرکز بیاد بیاورند. فرد مبتلا به بیماری آلزایمر ممکن است در خیابان راه خود را گم کند. نداند که چگونه به آنجا رفته است و یا نتواند از آنجا راه خانه خود را دوباره پیدا نماید .

۵ـ ضعف یا کاهش قضاوت

ممکن است فردمبتلا به بیماری عفونی مراجعه به پزشک را به تعویق بیاندازند ولی بالاخره اینکار را انجام میدهد. اما فرد مبتلا به بیماری آلزایمر نه مشکلاتش را درک می کند و نه مراجعه به پزشک را ضروری می داند. همچنین اختلال در تصمیم گیریهای ساده (مانند پوشیدن لباس های زمستانی در گرمای تابستان) از دیگر علائم هشداردهنده است.

۶ـ مشکلات در تفکر ذهنی

گاه و بی گاه ممکن است افراد رسیدگی به حساب های مالیشان را مشکل بدانند. اما فرد مبتلا به بیماری آلزایمر به تدریج ارقام را فراموش می کند و نمی داند با آنها چکار کند.

۷ـ جابجا گذاشتن اجسام

هر کسی ممکن است که موقتاً کلید یا کیف پولش را سر جایش نگذارد. ولی فرد مبتلا به بیماری آلزایمر ممکن است اجسام را در جاهای نامربوط بگذارد. مثلاً گذاشتن اتو در فریزر و یا ساعت مچی در قندان.

۸ـ تغییرات در حالات و رفتار

همه ممکن است گهگاهی غمگین و یا بد خلق باشند. اما در فرد مبتلا به بیماری آلزایمر خُلق بیمار میتواند سریعاً‌ تغییر کند. حتی وی بی هیچ دلیل، آرامشش به اشک و خشم تبدیل شود.

۹ـ اختلال در درک تصاویر و تشخیص اندازه و فاصله آن ها

۱۰ـ از دست دادن انگیزه

بطور طبیعی افراد گاهی از کار خانه، فعالیتهای شغلی و یا وظایف اجتماعی خسته می شوند. ولی در نهایت و پس از کمی استراحت دوباره انگیزه های خود را با می یابند. اما فرد مبتلا به بیماری آلزایمر ممکن است نسبت به وقایع و رویدادهای محیط زندگی و خانواده اش کاملاً ‌بی تفاوت بنظرآید.

سایر علائم رفتاری هشدار دهنده:

  • عدم توجه به طرز لباس پوشيدن و نظافت شخصي
  • عدم توجه بيمار به نتيجۀ كار خود
  • مشكوك شدن بي‌دليل نسبت به اطرافيان
  • عصباني شدن و پرخاشگري ناگهاني و بي‌دليل كه قبلاً سابقه نداشته ‌است.
  • روي آوردن به الكل، موادمخدر يا سيگار و يا بالا بردن بي رويه مصرف آنها
  • ناگهان و بدون دليل گوشه گيري و كناره جويي كردن
  • كاهش رفت و آمد و مصاحبت با دوستان
  • تمايل بيشتر براي صحبت راجع به گذشته‌هاي دور به جاي وقايع اخير
  • تغيير در الگوي خواب مانند دير بيدار شدن هنگام صبح يا خوابیدن وسط روز
  • افزايش تعداد حوادث در منزل، مانند سوزاندن غذا، روشن گذاشتن گاز، اطو و …
  • غيرمنطقي شدن تفكر
  • تصادف هاي بيش از حد با اتومبيل
  • نمازخواندن بدون وضو، بدون حجاب، بدون توجه به قبله، يا فراموش كردن تعداد ركعتها
  • عدم رعايت آداب اجتماعي و هرگونه تغيير جدي در عادات و رفتارهاي سابق

در صورت مشاهده هر یک از علائم خطر با پزشک متخصص طب سالمندان

جهت ارزیابی و تشخیص زودهنگام مراجعه کنید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره های زیر تماس حاصل بفرمایید.

ارسال پیامک یا پیام در واتس آپ

09196598445

× چطور می‌تونم به شما کمک کنم؟